tisdag 6 januari 2009

HÄLLAKAKOR, gjorda i stekpanna

18 stycken

11 dl rågsikt
5 dl filmjölk
1 dl sirap
2 tsk salt
3 tsk bikarbonat
1 msk brödkryddor, eller 1 tsk anis och 1 tsk fänkål
vetemjöl till utbakning

Gör en deg, tag upp den på bakbord och arbeta in ca 1 dl vetemjöl. Dela i 18 bitar, ca 65 g styck. Ställ en gjutjärnspanna på spisen, sätt på värmen ungefär som när du gräddar pannkakor. Kavla ut med kruskavel till tunna kakor 20 cm. Grädda i torr stekpanna, ca 1 minut på varje sida. Låt svalna på galler.

Busenkel limpa

4 stycken

1 liter filmjölk
1,2 kg rågsikt
5 tsk bikarbonat
5 dl brödsirap eller ljus/mörksirap

Blanda alla ingredienserna till en smet som påminner om tjock sockerkakssmet.

Häll i en smord långpanna (30x40 cm)

Grädda i 150 grader, 1½ timme, mitt i ugnen.

Låt brödkakan svalna, innan du skär den i fyra limpor