fredag 6 februari 2009

Ölbröd

Det här är ett saftigt och gott bröd, synd att jag hade slut på blått vallmofrö. Jag fick ta svart sesamfrö istället men vallmofrö är godare.

1 bröd

1 flaska mörkt öl, 33cl
1 paket jäst
2 msk matolja
2 msk ljus sirap
1½ tsk salt
3 dl durumvetemjöl
ca 5½ dl vetemjöl
Pensling och garnering
1 ägg
blått vallmofrö
Värm ölen fingervarmt. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt ölen. Rör om till jästen är upplöst.
Tillsätt matolja. sirap och salt.
Blanda sist ner allt mjöl och arbeta samman till en blank och smidig deg.
Låt jäsa i 60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knäda ur luften.
Forma till ett runt bröd och lägg på bakplåtsklädd plåt
Låt jästa till knappt dubbel storlek, ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla det färdigjästa brödet med uppvispat ägg och strö över lite blått vallmofrö. Snitta ytliga snitt med vass kniv.
Ställ in brödet i nedre delen av ugnen, sänk genast värmen till 175 grader och grädda i ca 25 minuter.