onsdag 22 april 2009

Fina vaniljbullar

Goda formbullar fyllda med vaniljkräm.
Ca 40 stycken

Deg
200 g margarin
2 ägg
2 dl ljummen mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
1 krm salt
1 rågad msk vaniljsocker
8-10 dl vetemjöl
Fyllning
2 dl tjock vaniljkräm av pulver
ca 50 g mjukt smör
Garnering
1 uppvispat ägg
pärlsocker och hackade nötter

Smält margarinet och låt det svalna.
Vispa ägg och mjölk och rör sen ut jästen i blandningen.
Tillsätt socker, salt, svalnat margarin och vaniljsocker.
Arbeta sist in så mycket mjöl som behövs för att degen ska bli smidig.
Jäs inte degen, utan kavla ut den , gärna i två delar , direkt på mjölat bakbord.
Bred ut ett tunt lager smör över dagplattan och sen del kalla vaniljkrämen.
Rulla ihop degen och skär rullen i bitar som ställs i formar på plåt.
Jäs bullarna under duk i 1½-2 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med ägg, strö på nötter och pärlsocker.
Grädda 8-10 minuter.