onsdag 20 maj 2009

Lingonbröd

Lingon är härliga bär som passar utmärkt att använda i brödbaket.
Förutom att de ger en fint smak, så blir brödet också saftigare.

1 paket (50g) jäst
25 g margarin
2 msk ljus sirap
5 dl vatten
1 tsk salt
1 dl lingonsylt
3 dl grahamsmjöl
ca 10 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt vattnet och värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt sirap, salt, lingonsylt, grahamsjmöl och det mesta av vetemjölet, lite i taget. Arbeta in så mycket mjöl att degen släpper bunkens kant.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter på dragfri plats.
Tag upp degen och arbeta den blank och smidig på mjölat bord.
Dela degen i fyra lika stora delar och forma dem till runda kakor.
Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och platta till dem något. Låt dem jäsa övertäckt ytterligare ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen 20-30 minuter, tills skorpan är gyllende och bröden låter ihåligt när du knackar dem i botten
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Du kan byta ut vattnet i degen till lingondricka, så får du ännu mera smak på brödet.