onsdag 26 augusti 2009

Kryddig äppelgömma


Passa på och njut av höstens goda svenska äpplen. Baka en annorlunda äppelpaj och servera den med vispad grädde smaksatt med punsch eller lite finstött snabbkaffepulver och brun farin.
6-8 potioner

Pajdeg
2 dl vetemjöl
100 g margarin
2 msk kallt vatten
Fyllning
5-6 äpplen
1 dl brun farin
½ tsk malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
Pensling
vatten + 3 msk strösocker
Ugnsvärme
200 grader

Arbeta ihop mjöl och margarin i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut den lite i en påse och ställ kallt en stund.
Skala, dela och kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor. Blanda farinsocker, kardemumma och ingefära i en skål. Varva äpplen och sockerblandningen i en pajform, (ca 25 cm). Formen ska vara helt fylld.
Kavla ut degen till en rundel som är ca 5 cm större än pajformen. Kavla gärna ut på ett bakplåtspapper så blir degen lättare att flytta.
Lägg pajdegen som ett lock över formen, vik kanten dubbel och tryck till den runt formen.
Stick några hål i degen.
Pensla locket med vatten och strö över socker.
Grädda i mitten av ugnen, ca 30 minuter.
Servera pajen lite avsvalnad eller kall.