torsdag 28 oktober 2010

Creme brulee

Milt, krämigt och knäckigt på samma gång, en ljuvlig dessert.
4 portioner

1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
5 st äggulor
1½ dl strösocker
Till servering
råsocker

Ugnsvärme - 175 grader
Dela vaniljstången längstmed och skrapa ur märgen med baksidan på en kniv.
Vispa ihop vaniljen med övriga ingredienser. Lägg i vaniljstången i smeten och ställ allt kallt några timmar i kylen.
Ta upp vaniljstången och fördela smeten i portionsformar.
Ställ formarna i en långpanna. Fyll långpannan till hälften med vatten.
Grädda i ca 25-30 minuter eller tills bruleen stannat. Tillagningstiden i ugnen beror lite på vilken form du använder.
Låt svalna.
Strö råsocker över desserten. Låt sockret bli knäckigt under grillvärme i ugnen eller med hjälp av en gasprännare.
Jag använder gasbrännare. Använder du ugnen så får man passa noga så man inte bränner sockret.