lördag 18 december 2010

Gräddfudge med chokladöverdrag

Här kommer ett bra recept på fudge med choklad topping.

5 dl strösocker
2½ dl mjölk
1½ dl grädde
½ dl ljus sirap
1½ tsk vaniljsocker
--------------
75 g mörk choklad

Klä en form, ca 20x20 centimeter, med bakplåtspapper. En avlång bakform för limpor går också bra.
Blanda, socker, mjölk, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning tills allt socker löst sig.
Pensla med en fuktig pensel runt kanterna av kastrullen för att ta bort eventuella sockerkristaller.
När det kokar, sluta röra i fudgen och låt den koka till 115 grader eller tills den håller för trådprov. Det tar 20-40 minuter.
Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna i 5 minuter.
Lägg i vanlijsockret och rör kraftigt med en träsked i 5 minuter eller tills smeten börjar tjockna och blir glanslös och matt.
Häll ner smeten i formen och släta till på ytan. Låt den svalna helt i rumstemperatur.
När fudgen svalnat, smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna.
Bred ut chokladen över fudgen och låt den stelna helt.
När chokladen stelnat, vält upp fudgen och skär den i tärningar.
Förvara fudgen svalt i lufttät burk.