lördag 12 mars 2011

Vitt Potatisbröd

Att blanda riven potatis, både kokt och råriven i matbrödsdegen är en gammal tradition. Det här brödet går utmärkt att rosta.
1 bröd

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
125 g kokt, riven potatis
7-8 dl vetemjöl special
1 msk honung
1½ tsk salt
Garnering
1 ägg
sesam- eller vallmofrön

Ugnsvärme - 225 grader
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt honung.
Blanda potatis, mjöl, och salt och arbeta samman allt till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk, ca 15 minuter.
Ta upp och knåda degen på nytt, forma den till en limpa och lägg den i en bakpappersklädd avlång form (1½-2 liter). Täck med bakduk och jäs till dubbel storlek.
Pensla med uppvispat ägg, strö på sesam- eller vallmofrön.
Grädda brödet mitt i ugnen, ca 45 minuter. Täck med folie efter halva tiden för att undvika att ytan blir för mörk.