måndag 17 mars 2014

Apelsinmandeltårta

Tårtan passar bra både till kaffet eller som efterrätt.
Ca 12 bitar

Bottnar
400 g mandelmassa
3 äggvitor
Fyllning
3 äggulor
1 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
rivet skal av ½ - 1 apelsin
75 g smör/margarin
Garnering
2 dl vispgrädde
mörk blockchoklad

Ugnsvärme - 175 grader
Grovriv mandelmassan och blanda den med uppvispade äggvitor.
Rita upp 2 bottnar på bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter.
Pensla bottnarna med smält margarin och lägg dem på plåtar.
Fördela smeten och bred ut den till ett jämnt lager.
Grädda ca 10-15 minuter. Bottnarna ska få lite färg..
Lossa bottnarna när det svalnat.
Blanda ingredienserna till fyllningen i en kastrull. Sjud den under omrörning tills den tjocknat.
Låt fyllningen kallna.
Bred ut fyllningen på en av bottnarna. Lägg på den andra.
Garnera med vispad grädde och flisad blockchoklad.
Går bra att flisa chokladen med potatisskalaren.

3 kommentarer:

  1. Ser riktigt mumsigt ut det där :)

    SvaraRadera
  2. Den här tårtan uppskattas alltid när jag bjuder på den. Bland mina vänner och i familjen kallas den för "Helenas födelsedagstårta", för jag har gjort den i snart 30 år på min födelsedag. Kan tyckas fantasilöst, men inför varje födelsedagsfika, säger alla "Det blir väl din födelsedagstårta?!" Och ja, det blir det. Den passar extra bra så här i november.

    SvaraRadera