måndag 26 maj 2014

Jitterbuggare med kardemumma och choklad

Klassiska småkakor som blir extra fin och extra god med kardemumma och choklad.
Receptet kommer från Hemmets journal. Jag gjorde en dubbelsats när jag ändå hade ingredienserna framme.
Ca 25 stycken

2 dl vetemjöl
2 msk kakao
t tsk kardemummakärnor
2 msk strösocker
100 g smör
1 äggula
Maräng
1 äggvita
1 dl strösocker

Ugnsvärme - 175 grader
Hacka ihop mjöl, kakao, nystött kardemumma, socker och smör, gärna i en matberedare.
Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
Lägg degen på plastfolie och tryck ut till en tjock fyrkant. Täck med plastfolie och låt vila i kylen, ca 30 minuter.
Kavla ut degen till en platta som är ca 30x15 centimeter.
Maräng: Vispa äggvitan till ett skum. Tillsätt socker lite i taget och fortsätt vispa till ett fast skum.
Bred marängen över degen, men lämna ett par centimeter längst ena långsidan.
Rulla ihop från långsidan , som en rulltårta med hjälp av plastfolien.
Låt rullen ligga i frysen ca 30 inuter.
Ta ut rullen och skär i skivor .
Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 15 till 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar